Dietetyka

Konsultacja dietetyka

Podstawowe zalety

  • Poprawa zdrowia i profilaktyka chorób cywilizacyjnych
  • Dostosowane indywidualne plany żywieniowe
  • Wsparcie w zmianie nawyków żywieniowych
  • Lepsza jakość życia i samopoczucie
  • Edukacja i świadomość żywieniowa

Czym jest dietetyka?

Dietetyka jest dziedziną nauki opierająca się na biochemicznych podstawach żywienia, wykazującą wysoce interdyscyplinarny charakter – łączy w sobie obszary wielu specjalizacji tj. medycyna, psychologia czy kultura fizyczna. Działania dietetyczne nie ograniczają się tylko do udzielania porad żywieniowych, ale również służą ocenie: zdrowia, diagnostyki zaburzeń stanu odżywienia, badaniu wzajemnych relacji między stanem odżywienia, a stanem chorobowym pacjenta. Dietetyka odgrywa rolę w niwelowaniu ryzyka rozwoju oraz skutków chorób cywilizacyjnych (w ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost liczby przypadków, a przekłada się to na smutną statystykę – zgon 41 mln. ludzi rocznie, co stanowi 71% wszystkich zgonów na świecie !).

Nasz sposób odżywiania odgrywa istotną rolę w przebiegu chorób cywilizacyjnych tj. :

  • nowotwory,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • nadwaga i otyłość,
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej (tj. insulinooporność, cukrzyca),
  • zaburzenia hormonalne,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia psychiczne,

Wśród przyczyn rozwoju do najczęstszych należą:

  • błędy żywieniowe – tzw. „zachodnia dieta”
  • brak aktywności fizycznej / siedzący styl życia
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • palenie tytoniu,
  • narażenie na chroniczny stres,
  • zaburzenia rytmu dobowego

Co oznacza termin „psychodietetyka”?

Sposób odżywianie człowieka w czasach promowania zdrowego stylu życia zyskał bardzo istotną rolę zakrawającą nie tylko o aspekt fizyczny, ale również psychologiczny. Proces ten przyczynił się do powstania na początku lat  30-tych XX wieku terminu psychodietetyka. Nauka ta skupia się wokół psychologicznych aspektów jedzenia, łącząc wiedzę między innymi z dziedzin psychologii oraz dietetyki, ale również kultury fizycznej i medycyny. Zależność zwrotna zachodząca między sposobem odżywiania, a emocjami determinuje powstawanie oraz warunkuje zmiany nawyków żywieniowych, leżących u podstaw sfery emocjonalnej oraz behawioralnej.

Kiedy wskazana jest pomoc psychodietetyka ?

Jeżeli rozważają Państwo wizytę u specjalisty, jednakże nie mają Państwo pewności, czy powinna to być wizyta u psychodietetyka, zachęcamy do odpowiedzi przed samym sobą na jedno z poniższych pytań:

  • jaki jest mój problem i czy jestem w stanie sobie z nim sam/-a poradzić?
  • dlaczego chcę dokonać zmiany i jakie emocje aktualnie mi towarzyszą – czy mam jakieś obawy?
  • czy wyznaczyłem/-am sobie realny do osiągnięcia cel w związku z chęcią zmiany?
  • czy wiem w jaki sposób osiągnąć ten cel?
  • jakie są moje mocne strony, które pomogą mi dojść do wymarzonego celu?
  • co poczuję i co zrobię, gdy już osiągnę swój wyznaczony cel?

Jeżeli, którakolwiek z odpowiedzi na powyższe pytania wzbudziła w Państwu wątpliwości lub poczucie potrzeby wsparcia zachęcamy do podjęcia działania i kontaktu.

Małe zmiany prowadzą do wielkich sukcesów !

O mnie

Jestem dyplomowanym dietetykiem i psychodietetykiem, absolwentką Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Instytutu Dietetyki i Promocji Zdrowia w Tychach.

Służę swoją pomocą osobom z szeroko pojętymi zaburzeniami odżywiania, jak również zmagającym się z chorobami takimi jak: hashimoto, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, dna moczanowa, cukrzyca typu 2, insulinooporności, choroby tarczycy (min. Hashimoto), choroba refluksowa, zaparcia czy niewydolność nerek.

O rozpoznaniu konkretnej jednostki chorobowej i sposobie jej leczenia decyduje lekarz i niewątpliwie to jego wskazówki są najcenniejsze, jednakże skuteczny plan leczenia wymaga kompleksowego podejścia do Pacjenta, a co zatem idzie wskazuje na istotną rolę dietetyka w tym procesie.

W oparciu o : wyniki badań laboratoryjnych,  przeprowadzoną analizę składu ciała i pomiary, wywiad żywieniowy oraz  w kontekście ogólnego stanu zdrowia/samopoczucia, jak również mając na uwadze indywidualne preferencje żywieniowe, stopień aktywności fizycznej, styl życia, przygotuję dla Państwa zindywidualizowany plan żywieniowy ukierunkowany na osiągnięcie i utrzymanie zamierzonego celu (obejmujący także  listę zakupów tak by jak najbardziej ułatwić Państwu zadanie).

Ze swej strony zapewniam indywidualne podejście, stały kontakt  mailowy i telefoniczny, a także wsparcie psychologiczne w sytuacjach kryzysowych. Pokażę Państwu jak zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz udowodnię, że dieta nie musi być udręką.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

– Wprowadź małe zmiany: jedz więcej warzyw i owoców, unikaj przetworzonej żywności, pij wodę, planuj posiłki. Działaj stopniowo, aby nawyki były trwałe.

– Może pomóc przy nietolerancjach, ale stosuj ją tylko z zalecenia specjalisty, aby uniknąć niedoborów.

Rozpoznaj źródła stresu, jedz świadomie, zadbaj o regularne posiłki i znajdź inne sposoby relaksu (np. spacer, medytacja). W razie potrzeby skonsultuj się z psychodietetykiem.

 

– Jedz regularnie, wybieraj sycące posiłki, unikaj restrykcyjnych diet, znajdź ulubioną aktywność fizyczną i skup się na zdrowych nawykach, nie tylko na wadze.

Masz pytania?

Skontaktuj się już teraz!

tel. +48 786 261 126

mail m.warachim@wp.pl