- biuro@fizjoswiat.pl
- Budynek Ośrodka Zdrowia I piętro: Cieszyńska 415, 43-382 Bielsko-Biała
Dietetyka
Konsultacja dietetyka
Podstawowe zalety
- Poprawa zdrowia i profilaktyka chorób cywilizacyjnych
- Dostosowane indywidualne plany żywieniowe
- Wsparcie w zmianie nawyków żywieniowych
- Lepsza jakość życia i samopoczucie
- Edukacja i świadomość żywieniowa
Czym jest dietetyka?
Dietetyka jest dziedziną nauki opierająca się na biochemicznych podstawach żywienia, wykazującą wysoce interdyscyplinarny charakter – łączy w sobie obszary wielu specjalizacji tj. medycyna, psychologia czy kultura fizyczna. Działania dietetyczne nie ograniczają się tylko do udzielania porad żywieniowych, ale również służą ocenie: zdrowia, diagnostyki zaburzeń stanu odżywienia, badaniu wzajemnych relacji między stanem odżywienia, a stanem chorobowym pacjenta. Dietetyka odgrywa rolę w niwelowaniu ryzyka rozwoju oraz skutków chorób cywilizacyjnych (w ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost liczby przypadków, a przekłada się to na smutną statystykę – zgon 41 mln. ludzi rocznie, co stanowi 71% wszystkich zgonów na świecie !).
Nasz sposób odżywiania odgrywa istotną rolę w przebiegu chorób cywilizacyjnych tj. :
- nowotwory,
- choroby układu sercowo-naczyniowego,
- nadwaga i otyłość,
- zaburzenia gospodarki węglowodanowej (tj. insulinooporność, cukrzyca),
- zaburzenia hormonalne,
- alergie i nietolerancje pokarmowe,
- zaburzenia psychiczne,
Wśród przyczyn rozwoju do najczęstszych należą:
- błędy żywieniowe – tzw. „zachodnia dieta”
- brak aktywności fizycznej / siedzący styl życia
- nadmierne spożycie alkoholu,
- palenie tytoniu,
- narażenie na chroniczny stres,
- zaburzenia rytmu dobowego
Co oznacza termin „psychodietetyka”?
Sposób odżywianie człowieka w czasach promowania zdrowego stylu życia zyskał bardzo istotną rolę zakrawającą nie tylko o aspekt fizyczny, ale również psychologiczny. Proces ten przyczynił się do powstania na początku lat 30-tych XX wieku terminu psychodietetyka. Nauka ta skupia się wokół psychologicznych aspektów jedzenia, łącząc wiedzę między innymi z dziedzin psychologii oraz dietetyki, ale również kultury fizycznej i medycyny. Zależność zwrotna zachodząca między sposobem odżywiania, a emocjami determinuje powstawanie oraz warunkuje zmiany nawyków żywieniowych, leżących u podstaw sfery emocjonalnej oraz behawioralnej.
Kiedy wskazana jest pomoc psychodietetyka ?
Jeżeli rozważają Państwo wizytę u specjalisty, jednakże nie mają Państwo pewności, czy powinna to być wizyta u psychodietetyka, zachęcamy do odpowiedzi przed samym sobą na jedno z poniższych pytań:
- jaki jest mój problem i czy jestem w stanie sobie z nim sam/-a poradzić?
- dlaczego chcę dokonać zmiany i jakie emocje aktualnie mi towarzyszą – czy mam jakieś obawy?
- czy wyznaczyłem/-am sobie realny do osiągnięcia cel w związku z chęcią zmiany?
- czy wiem w jaki sposób osiągnąć ten cel?
- jakie są moje mocne strony, które pomogą mi dojść do wymarzonego celu?
- co poczuję i co zrobię, gdy już osiągnę swój wyznaczony cel?
Jeżeli, którakolwiek z odpowiedzi na powyższe pytania wzbudziła w Państwu wątpliwości lub poczucie potrzeby wsparcia zachęcamy do podjęcia działania i kontaktu.
Małe zmiany prowadzą do wielkich sukcesów !
O mnie
Jestem dyplomowanym dietetykiem i psychodietetykiem, absolwentką Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Instytutu Dietetyki i Promocji Zdrowia w Tychach.
Służę swoją pomocą osobom z szeroko pojętymi zaburzeniami odżywiania, jak również zmagającym się z chorobami takimi jak: hashimoto, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, dna moczanowa, cukrzyca typu 2, insulinooporności, choroby tarczycy (min. Hashimoto), choroba refluksowa, zaparcia czy niewydolność nerek.
O rozpoznaniu konkretnej jednostki chorobowej i sposobie jej leczenia decyduje lekarz i niewątpliwie to jego wskazówki są najcenniejsze, jednakże skuteczny plan leczenia wymaga kompleksowego podejścia do Pacjenta, a co zatem idzie wskazuje na istotną rolę dietetyka w tym procesie.
W oparciu o : wyniki badań laboratoryjnych, przeprowadzoną analizę składu ciała i pomiary, wywiad żywieniowy oraz w kontekście ogólnego stanu zdrowia/samopoczucia, jak również mając na uwadze indywidualne preferencje żywieniowe, stopień aktywności fizycznej, styl życia, przygotuję dla Państwa zindywidualizowany plan żywieniowy ukierunkowany na osiągnięcie i utrzymanie zamierzonego celu (obejmujący także listę zakupów tak by jak najbardziej ułatwić Państwu zadanie).
Ze swej strony zapewniam indywidualne podejście, stały kontakt mailowy i telefoniczny, a także wsparcie psychologiczne w sytuacjach kryzysowych. Pokażę Państwu jak zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz udowodnię, że dieta nie musi być udręką.
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
– Wprowadź małe zmiany: jedz więcej warzyw i owoców, unikaj przetworzonej żywności, pij wodę, planuj posiłki. Działaj stopniowo, aby nawyki były trwałe.
– Może pomóc przy nietolerancjach, ale stosuj ją tylko z zalecenia specjalisty, aby uniknąć niedoborów.
–
Rozpoznaj źródła stresu, jedz świadomie, zadbaj o regularne posiłki i znajdź inne sposoby relaksu (np. spacer, medytacja). W razie potrzeby skonsultuj się z psychodietetykiem.
– Jedz regularnie, wybieraj sycące posiłki, unikaj restrykcyjnych diet, znajdź ulubioną aktywność fizyczną i skup się na zdrowych nawykach, nie tylko na wadze.